keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Mitä polkuja Sinä tallaat?

Ikuinen oppija ei syrjäydy


Minkä nuorena oppii sen vanhana taitaa, mutta siihen se sittenkin jääkin, ellei pidä huolta itsensä kehittämisestä. Työelämässä on kahdenlaisia tapoja ajatella urapolkuja: kouluttautumispolku ja oppimispolku. Kouluttautumisurapolun ihmiset ajattelevat, että sitten kun olen valmistunut, niin olen valmis ja voin mennä töihin. Oppimisurapolun ihmiset ajattelevat, että nyt kun tiedän nämä asiat, niin olen valmis oppimaan lisää ja siitä minun urapolkuni vasta alkaa.


Uraa voi luoda työelämässä pääsääntöisesti kolmella tavalla:

  1. Työskentelemällä saman yrityksen palveluksessa ikuisesti ja vaihtamalla työtehtävää muutaman vuoden välein.
W3:ssa on useita työtehtäviä. Voit aloittaa opiskelujen ohessa työharjoittelussa. Jatkaa kesätöissä ja valmistumisesi jälkeen junior koodarina. Kun kehityt ja opit, voit päästä senior tasolle ja myöhemmin sovellusarkkitehdiksi.
  1. Työskentelemällä 2–7 vuotta yhdessä yrityksessä ja siirtymällä tämän jälkeen toiseen yritykseen.
Moni W3:lle töihin tullut on ollut jossain muussa yrityksessä opiskelujen jälkeen ja hakeutunut W3:lle, koska työpaikalla on hyvät arvot, toimistolle on lyhyt ruuhkaton työmatka ja työntekijöiden hyvinvoinnista ja kehittymismahdollisuuksista huolehditaan.
  1. Työskentelemällä useassa yrityksessä samaan aikaan esimerkiksi vuokratyöyhtiön kautta.
W3:lla pääset työskentelemään useiden mielenkiintoisten asiakkaiden kanssa. Näissä oppii asiakkaiden liiketoimintaa ja toimintakulttuuria. Työtehtäväsi ovat monipuolisia ja pääset auttamaan erilaisia yrityksiä pärjäämään bisneksissä.

Mikäli ryhdyt jo nuorena yrittäjäksi, niin voit toteuttaa uraasi samalla tavalla:
1) Yhdessä omassa yrityksessä eri tehtävissä.
2) Perustamalla, kasvattamalla, myymällä ja perustamalla uuden yrityksen.
3) Tekemällä omassa yrityksessä erilaisissa rooleissa tehtäviä eri asiakkaille.


Palataan tuohon oppimispolku lähtökohtaan. Ihminen oppii tietyt lähtökohdat kotona. Koulussa ja jatko-opinnoissa saa hyödyllistä lisätietoa. Tieto vanhenee muutamassa vuodessa, joten tietoa pitää päivittää. Ihmisen pitää jatkuvasti opetella uutta ja treenata omaa tietouttaan pysyäkseen ajan tasalla.
Olet varmaan huomannut, että kesäloman aikana fyysinen kuntosi sekä henkinen osaamisesi taantuu, jos olet jättänyt liikunnan sivuun ja keskittynyt nauttimaan grilliruoasta. Tällöin urheilun aloittaminen saattaa olla vaikeaa, koska lihaskunto on rapistunut kesän aikana.
Vastaava koskee henkistä kuntoa. Aivotutkimusten mukaan ihmisen aivot eivät vanhemmiten surkastu, vaan samoin kuin lihaksissa, niistä lähtee ”löysät pois”. Nuorempana oppiminen on helpompaa, koska vanhat opit eivät ole hidastamassa uusien asioiden omaksumista. Olet varmasti havainnut, että kesälomalla kun et ole ajatellut koulu- tai työasioita, niin saatat olla unohtanut tietokoneesi salasanan. Lyhytjaksoinen mielen lepääminen voi tehdä myös hyvää ja antaa tilaa uusille ajatuksille.

Ikuisen oppijan tulee opetella jatkuvasti, jotta pysyy edes samassa tasossa, missä koulusta valmistuttua on. Jos vielä haluaa kehittyä urallaan, pitää iltaisin ja viikonloppuisin treenata asioita ja kerryttää itselleen uutta tietoa.
Luin David Allenin Know Can Do –kirjan. Siinä kerrottiin, että uuden tiedon päähän pänttäämisessä parhaiksi keinoiksi on havaittu kertaaminen, kertaaminen ja kertaaminen. IT-alalla opiskelussa tärkeintä olisikin, että pystyisit heti ottamaan käytäntöön niitä asioita, joita olet tänään oppinut. Mieti tänään illalla mitkä 3–4 asiaa tänään on sellaisia, joita voisit ottaa elämässäsi käytäntöön.
Ikuinen oppiminen ja opittujen hyvien asioiden ottaminen käytäntöön edistävät osaamistasi ja kyvykkyyksiäsi. Mitä luulet, kumman työnantaja palkkaa mieluummin: oppimishaluisen vai hänet, joka kuvittelee jo tietävänsä kaiken?

Tsemppiä urapolullesi!
Ilkka O. Lavas
W3 Group Finland Oy:n (lyh. W3) perustaja

Kirjoittaja oli puhumassa Nuokon Duunia mä metsästän -julkistamistilaisuudessa.
Puheenvuoron kalvot ovat nähtävissä Slidesharessa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti