tiistai 11. joulukuuta 2012

Hyvät ideat ansaitsevat tulla palkituksi!

- Nuokko-kilpailun voittaja on valittu tuomaroinnin ja yleisöäänestyksen perusteella


Lopulliseen voittajan valintaan kampesi kolme ideaa: Syrjäytymissovellus älypuhelimiin, Minä itse -palvelu ja Aktiviteettiyhteisöpalvelu. Tuomaristo pisteytti ideat syrjäytymisen ehkäisemisen, luovuuden, uutuuden, nuoria koskevuuden, toteutettavuuden sekä yleisöäänestyksessä saatujen pisteiden perusteella.

Pisteytys oli tiukka, mutta voittaja erottui joukosta erityisesti toteutettavuuden ja nuoria koskevuuden takia. Voittajaksi nousi Toni Turhasen idea Aktiviteettiyhteisöpalvelu, joka kokoaa nuoria yhteen kiinnostusten kohteista kertovien tagipilvien avulla. Onnea voittajalle!

Tuomaristo halusi jakaa hyville ja voittajan kanssa tasaväkisille kakkoselle ja kolmoselle kunniamaininnat. Kati Anttosen Minä itse -palvelu sekä Elina Vuojolaisen ja Olivia Hirvosen Syrjäytymissovellus saivat kumpainenkin tuomariston kehumaan hyviä ideoita, jotka tarvitsisivat vielä vahvan perustajaorganisaation. Ideat nähtiin kuitenkin ajatukseltaan loistaviksi! Kumpainenkin idea palkittiin 500 eurolla. Voittaja palkittiin 2000 eurolla!


Tuomariston mietteitä kilpailutöistä


Syrjäytymissovellus älypuhelimiin
Elina Vuojolaisen ja Olivia Hirvosen kilpailuidea nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi


Tämän idean tavoitteena on houkutella nuoret ulos, aktivoida nuoria käymään heille sopivissa tapahtumissa ja antaa mahdollisuus uusien kontaktien luomiseen. Sovelluksesta saisi listan nuorille suunnatuista tapahtumista ja tilaisuuksista suoraan puhelimeen, missä sitten onkin. Sovelluksessa olisi paikkakuntahaku, jonka avulla voi rajata näytettäviä tapahtumia.

"Tässä ideassa pyydetään selkeästi apua aikuisilta: aktivoikaa meidät nuoret! Ehkä uutuusarvoa ei ole niin paljon, vaikka idea onkin hyvä", kommentoi heti alkuun Anne-Maritta Talaslahti ICT Leaders -verkostosta.

"Idea on hyvä. Pyritään saamaan ihmiset ulos, pois tietokoneen äärestä", lisää Planeetta Internetin edustaja Heidi Eronen.


Yritykset mainostaisivat sovelluksessa omia alennuksiaan ja tekisivät nuorille suunnattuja kampanjoita, työnantajat voisivat mainostaa nuorille suunnattuja työpaikkoja ja nuori voisi tehdä palveluun oman profiilin, jonka avulla pääsisi kommentoimaan tapahtumia, kertomaan kokemuksistaan ja näkemään muiden mielipiteitä.

"Hyvää on, että tässä ideassa on mietitty rahoitusta, halutaan yritykset sponssaamaan ja työllistymisen vaikeuskin on otettu huomioon", toteaa Eronen.

"Rohkea teko nuorilta!", lisää Talaslahti.

"Monesti ollaan kyllä kaveriporukassa rohkeita, mutta nyt ollaan uskallettu olla myös julkisesti ottamassa kantaa! Tämä idea ansaitsee kyllä vähintään kunniamaininnan."




Minä itse -palvelu puhelimille, tietokoneille ja tableteille
Kati Anttosen idea nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi


Tämä idea perustuu lasten ja nuorten oppimiskehitystä seuraavan palvelun luomiseen. Palveluun tehtäisiin jokaiselle ekaluokan aloittavalle oma profiili, jonne oppiminen, todistukset ja arvosanat kirjataan aina opintojen loppuun saakka. Sovellusta päivittäisi opettajat ja ohjaajat kouluissa, vanhemmat ja läheiset kotona. Myös nuori itse pääsisi kommentoimaan omia suorituksiaan, merkkaamaan itselleen oppimishaasteita, kirjoittamaan itselleen palautetta ja pohtimaan omia tulevaisuuden suunnitelmiaan.


Palvelu sisältäisi myös nuoren ikään sopivia oppimisleikkejä ja motivoivia pelejä. Sovelluksen tarkoitus on saada nuori kiinnostumaan ja innostumaan oppimisestaan, selventämään omaa osaamistaan sekä kartoittamaan tulevaisuuden tavoitteitaan. Tässä sovelluksessa nuori pääsisi myös itse vaikuttamaan oman profiilinsa ulkonäköön, värimaailma voi paljastaa paljon.

"Näen tässä suurimman potentiaalin ja suurimmat riskit. Oikein toteutettuna tämä varmasti tulisi estämään syrjäytymistä", toteaa heti Ossi Hirvikoski Nuokko-tiimistä.

Tuomaristo on yksimielinen, että sovellus on hyvin vaikea toteuttaa kaikessa monipuolisuudessaan ja suuruudessaan. Kouluilla on omia arvosanoja, poissaoloja, tiedotteita ja todistuksia kokoavia sovelluksia, kuten Wilma-järjestelmä, käytössään. Nämä järjestelmät ovat osittain vastaavia Minä itse -palvelun kanssa, vaikka Minä itse olisikin laajempi ja monipuolisempi. Tuomaristo on yksimielinen, että kunniamaininta on tällekin idealle paikallaan!



Aktiviteettiyhteisöpalvelu - Tag-pilviä ja verkostoitumista
Toni Turhasen idea nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi

Monella nuorella on halu ja tarve aloittaa jokin harrastus tai uusi toiminta, mutta muut samanhenkiset ihmiset ovat hukassa, tuki ja resurssit puuttuvat. Tähän auttaisi tag-pilvien avulla verkostoiva palvelu.

Palveluun kirjaudutaan, luodaan profiili ja valitaan tai tehdään itseään kuvaavia tagejä. Sitten palvelu alkaa verkostoimaan käyttäjää: käyttäjä saa ehdotuksia samankaltaisista käyttäjistä, itselleen sopivista tapahtumista ja aktiviteeteista. Ehdotuksia voi hylätä tai hyväksyä oman mielensä mukaan.

Palvelun avulla jalkapallosta kiinnostunut nuori voi löytää paikkakunnan muita jalkapallosta kiinnostuneita nuoria, ja kun kiinnostuneita ilmaantuu tarpeeksi, saadaan oma tiimi kokoon. Palvelu toimisi eräänlaisena ilmoitustauluna.

"Tässä on mielenkiintoista, että käyttäjät linkittyvät kiinnostustensa mukaan", pohtii Tiina Riutta Tietotekniikan liitosta.

"Ideana tämä on kauhean kiva, ei tuijoteta sitä ruutua, vaan etsitään porukkaa ja lähdetään ulos!", miettii Eronen.

"Tässä haetaan nuorten omaa verkostoitumispalvelua, eikä tähän tarvita heti niin suurta pääomaa. Tämä onnistuu pienemmillä resursseilla kuin muut ideat", pohtii Riutta.

"Ainakaan minä en ole nähnyt tag-pilvien käyttöä tässä sovelluksessa ehdotetulla tavalla, uutta ja luovaa", miettii Hirvikoski.

"Tämä on kyllä innovatiivinen, ja helppo teknisesti toteuttaa", lisää vielä Niko Westman Nuokko-tiimistä.

Turhasen idea kipusikin pisteytyksen kärkeen kaikessa luovuudessaan ja toteutettavuudessaan. Tuomaristo oli myös yksimielinen, että idea on mietitty tarkasti. Tuomariston pisteytyksen tuloksena idea voitti Nuokko-ideakilpailun!

1 kommentti:

  1. Aijai! Olisi vain pitänyt osallistua itsekin, oma idea kun liippasi hyvin läheltä voittajan ideaa. Noh, ehkä vielä toteutan sen omin avuin ;)

    Missäs pääsee seuraamaan idean täytäntoonpanon etenemistä?

    VastaaPoista